Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:
1. Fors meer hernieuwbare energie nodig om klimaatramp te voorkomen
Om het risico op droogte, overstromingen, extreme hitte en andere gevolgen van klimaatverandering te beperken, moeten we veel strengere klimaateisen stellen.
In 2050 moet het aandeel duurzame energie op 70 tot 85 procent liggen, willen we de opwarming onder de 1,5 graad in 2100 houden, schrijven onderzoekers van het IPCC-panel in een nieuw rapport.
Volgens de onderzoekers moet de CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent verminderd zijn ten opzichte van de niveaus in 2010. In 2047 moet de hele wereld zelfs CO2-neutraal zijn: wereldwijd mogen we dan niet meer CO2 uitstoten dan er weer door de aarde kan worden opgenomen. Als we die doelen niet halen, zijn de gevolgen volgens het IPCC desastreus.
2. Beurscrash van 50% in het vat, volgens voormalige Amerikaanse presidentskandidaat
De aandelenbeurs kan wel eens 50 procent inzakken in de Verenigde Staten - en dat zou ook daarbuiten een beurscrash kunnen uitlokken. Zegt Ron Paul, een Republikeinse politicus die een aantal keer vergeefs een poging deed naar de nominatie voor het presidentschap.
Paul is geen professionele Wall Street-belegger, maar heeft wel als 'libertariër' met een afkeer van overheidsinterventie duidelijke meningen over de economie.
Tegen CNBC wijst hij vooral op de gevolgen van het ultrasoepele monetaire beleid in de Verenigde Staten. In de visie van Paul zullen stijgende rentes zorgen voor een terugslag van de economie en de beurs, omdat hiermee een grote schuldenzeepbel gaat klappen. "Als je boven je stand leeft, komt er op een zeker moment een afrekening."
3. Dividendbelasting: ook het juridische argument voor schrappen brokkelt af
Of er snel duidelijkheid komt over wat er gaat gebeuren met de dividendbelasting, is onduidelijk. Minister Wopke Hoekstra van Financiën gaf zondag bij WNL aan dat er "nog vele gesprekken volgen" en dat het niet gezegd is dat er bij het behoud van de dividendbelasting opeens 2 miljard euro klaar ligt voor de zorg.
Maar het plan voor afschaffing van de dividendbelasting blijft zeker niet in de huidige vorm bestaan, nu duidelijk is dat afschaffen van de dividendbelasting geen zekerheid biedt dat multinationals zoals Unilever zich sterker op Nederland richten.
Ook lijkt het erop dat de Nederlandse dividendbelasting niet getorpedeerd kan worden door klagende buitenlandse beleggers, zo meldt Trouw. Daarmee wordt ook het juridische argument om deze belasting te schrappen ondergraven.
4. De 'Tropische Trump' of een linkse rakker: wie kiest Brazilië als president?
Op 28 oktober kiezen de Brazilianen of de rechts-populistische Jair Bolsonaro of de linkse Fernando Haddad hun nieuwe president wordt. Beiden behaalden zondag geen meerderheid tijdens de Braziliaanse verkiezingen, dus volgt er een tweede ronde tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.
Ex-militair Bolsonaro wil hard ingrijpen om de corruptie en criminaliteit terug te dringen en liet zich in het verleden negatief uit over homoseksualiteit. Haddad is de leider van de Arbeiderspartij van oud-president Lula, die nu in de gevangenis zit vanwege corruptie. Volgens Haddad is de democratie in gevaar als Bolsonaro wint.
5. Ongevraagde verkooptelefoontjes worden verboden
Ben jij ook helemaal klaar met al die telefonisch verkopers die je ongevraagd bellen? Goed nieuws: dat wordt verboden. Bedrijven of organisaties mogen consumenten alleen nog via telefoon benaderen als iemand daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. Nu mogen mensen nog gebeld worden, tenzij ze anders hebben aangegeven door zich in te schrijven in het bel-me-niet-register.
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft dit punt opgenomen in de zogenoemde Consumentenagenda die ze maandag naar de Tweede Kamer stuurt.
LEES OOK: Deze trucs gebruiken televerkopers (en dit kun je ertegen doen)
6. Val Turkse Lira domper voor beursgang LeasePlan
Beurskandidaat LeasePlan heeft een probleem door de economische crisis in Turkije. De val van de Lira maakt Turkse leaseauto's die na afloop van de contracten verkocht worden, minder waard - althans, omgerekend in euro's. Deze ontwikkeling kan LeasePlan echter tientallen miljoenen euro's kosten, blijkt uit niet-openbare analistenrapporten die het FD in handen kreeg.
7. Verzekeraar Vivat (Reaal, Zwitserleven) min of meer officieel te koop
De Nederlandse verzekeraar Vivat staat nu echt in de etalage. Het Chinese moederbedrijf Anbang heeft zakenbank JP Morgan in de arm genomen om verschillende opties te bekijken, waaronder nadrukkelijk ook de verkoop van Vivat, dat onder meer de merken Reaal, Zwitserleven en Actiam onder zich heeft.
De financiële dienstverlener Anbang is min of meer onder curatele gesteld door de Chinese overheid, nadat de Chinese autoriteiten topman Wu Xiaohui hadden opgepakt op verdenking van fraude.
8. Pia Dijkstra is favoriet om Pechtold op te volgen
"Het is tijd voor nieuw leiderschap." Met die woorden nam Alexander Pechtold zaterdag na 12,5 jaar afscheid als leider van D66. Hij vertrekt dinsdag uit de Tweede Kamer. Dezelfde dag kiest de fractie een nieuwe voorzitter.
Pia Dijkstra is volgens een peiling van Maurice de Hond favoriet onder de kiezers. Andere namen die worden genoemd zijn Kees Verhoeven, Sjoerd Sjoerdsma, Jan Paternotte, Rob Jetten, Sigrid Kaag en Kajsa Ollongren.
9. Banksy-schilderij vernietigt zichzelf na bod van €1,2 miljoen
Het schilderij 'Meisje met ballon' van de grafftti-kunstenaar Banksy heeft zichzelf vernietigd, net nadat het was verkocht aan de hoogste bieder voor omgerekend 1,2 miljoen euro.
We zijn gebanksyd", aldus de directeur van Sotheby's, al sluit een Nederlandse kenner niet uit dat het veilinghuis in het complot zit.
Banksy had een papierversnipperaar ingebouwd in de lijst, zo legde hij later uit in een Instagram-post:
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:
- Pas op voor een ‘giftige’ erfenis: zo voorkom je een torenhoge schuld
- De rivaliteit tussen Puma en Adidas splijt het stadje Herzogenaurach al 70 jaar – zo ziet het leven er daar nu uit
- Iemand maakte een rangschikking van de getallen 1 tot en met 10 op basis van hun populariteit als zoekterm op het internet